کرست ها انواع مختلفی دارن که برای اهداف و فرم بدنهای مختلف ساخته شدن. میتونی هم زیر لباسات بپوشیشون، هم بصورت یک لباس جدا و مجلسی باهاش استایل کنی.کرست ها بهت کمک میکنن اعتماد به نفستو بیشتر کنی، وضعیت بدنتو بهتر کنی و فرم و انحنای بدنتو برجستهتر نشون بدی.
قطعا واژه تاپلکس به گوشت خورده. از همین ابتدا بذار تفاوت تاپلکس و کرست رو بهت بگم. برای محکم و صاف نگه داشتن بدن هر دو از استخوان بندی یا همون فنردوزی استفاده می کنن. اینجوری لباس ایستایی بهتری داره. اما در کرست نسبت به تاپلکس فنر بیشتری استفاده شده.
بطور کلی کرست ها یک سری لباس ویژه بالاتنه هستن که هدفشون جمع کردن بدن هست.
این راهنما بهت کمک میکنه که کرست ایدهآل رو انتخاب کنی که با فرم بدن، استایل و راحتی تو سازگار باشه.
کرست چیه؟
کرست یه لباسه که خیلی محکم دور کمر بسته میشه تا فرم بدن رو درست کنه و بهش استحکام بده. معمولاً از پارچه، چرم ، استخوان یا فنر فلزی سفت درست شده. برای فرم بدن دادن به بدن از باکس دوزی، تاپلکس یا بوستیه و کرست استفاده میشه. البته اینها تفاوت هایی هم باهم دارن که با مراجعه به این مقاله میتونین فرق باکس و تاپلکس رو بیشتر درک کنین.
کرست تاریخچه طولانی داره و در طول زمان های مختلف، هم زن ها و هم مردها به دلایل مختلف ازش استفاده میکردن. گرچه سبک و کاربرد کرست در طول قرن ها تغییر کرده، ولی هدف اصلیش همیشه این بوده که کمر رو خیلی تنگ کنه و یه فرم ساعت شنی اغراق آمیز ایجاد کنه و به قسمت بالای بدن استحکام بده.
قدیمترها، کرستها رو از استخون واقعی حیوونایی مثل نهنگ یا وال درست میکردن. به همین خاطر، به اون تیکههای سفتش میگفتن استخون. یعنی در واقع به جای فنر از استخون استفاده می کردن.
اگه بخوایم کرست ها رو دسته بندی کنیم میتونیم براساس عوامل مختلفی دسته بندی کنیم مثلا
- برحسب دوره های تاریخی
- برحسب فرم بدن
- برحسب سبک کرست
- برحسب شکل های مختلف
- برحسب مدل های مختلف
دسته بندی براساس دوره های تاریخی
اگه بخوایم برحسب دورههای تاریخی کرست ها رو دسته بندی کنیم سه مدل کرست وجود داشته: کرستهای الیزابتی ، کرست های ویکتوریایی و کرست های ادواردی از محبوبترین مدلهای کرست در طول تاریخ هستن.
1.کرستهای دوره الیزابت (1558-1603):
این کرست ها خیلی سفت و محکم بودن و بیشتر برای ایجاد یه کمر باریک و ظریف استفاده میشد. طراحیشون خیلی پیچیده بود و اغلب با جواهرات و تزئینات مختلف تزیین میشد.کرستهای دوره الیزابت یه شکل مخروطی خیلی خاص داشتن؛ سینه رو صاف نشون میداده و کمر رو بلندتر. این نوع کرستها فقط از استخون نهنگ ساخته میشده که هم انعطافپذیر بوده هم محکم، و با ظریفدوزی، نگینهای براق و تزئینات قشنگ دیگه تزیینش می کردن.
2.کرست های دوره ویکتوریایی(1837 تا 1901):
دوره ویکتوریا زمانی بود که همه دنبال یه فرم بدن ساعت شنی بودن و کرست ها نقش خیلی مهمی در ایجاد این فرم بدن داشتن. کرست های دوره ویکتوریا معمولاً از استخوان نهنگ یا فلز ساخته میشدن و طوری طراحی شده بودن که کمر رو خیلی سفت و محکم میکردن و در عین حال سینه و باسن رو برجستهتر نشون میدادن. این مدل کرستها اغلب با گیپور، روبان و تزئینات دیگه تزیین میشدند و یه لباس ضروری برای خانمها در اون دوران محسوب میشده.
3.کرست های دوره ادواردی(1901 تا 1910)
تو این دوره از یه سبک جدید و خاص کرست ها رونمایی شد. کرست های ادواردی طوری طراحی شده بودن که یه فرم بدن صاف و کشیده ایجاد کنن که در اون دوران خیلی مد بود.
این مدل کرست ها معمولاً از پارچههایی مثل پنبه، ابریشم یا ساتن درست میشدن و نسبت به مدلهای قبلی بلندتر و صافتر بودن، به همین دلیل برای استفاده روزمره خیلی محبوب بودن.
انواع کرست: کرست براساس فرم بدن
کرست ها، این لباسهای جذاب و فرمدهنده، در اندازههای مختلفی وجود دارن. با شناختشون، میتونی اون مدل کرست مناسب فرم بدنت انتخاب کنی. دسته بندی کرست ها براساس فرم بدن اینجوری هست که بسته به اینکه بالای کرست و پایینش کجا قرار بگیره. حالا اگر بخوای برای پوشیدن انتخاب کنی میتونی اون مدلی رو پیدا کنی که کمرتو بهتر نشون بده یا تا روی باسنت بیاد(اون مدلی رو انتخاب کن که بیشتر به استایلت بیاد و قشنگ فرم بدنت رو نشون بده).
- کرست میانه سینه
- کرست تمام سینه
- کرست زیر سینه
- کرست واسپی
- کرست کمربند لاغری
- کرست گن کمری
4.کرست میانه سینه
کرست میانه سینه طوری طراحی شده که از سینهها پشتیبانی کنه و کمر رو باریکتر نشون بده. این کرست درست زیر سینهها قرار میگیره و تا کمر ادامه داره. این مدل تاپلکس برای خانمهایی که سینههای بزرگتری دارن و میخوان فرم بدنشون ساعت شنیتر بشه، خیلی مناسبه.به لطف فنردوزی مناسب، میتونی با این کرست ها به راحتی بشینی و تو هر موقعیتی ظاهری آراسته و زیبا داشته باشی.
5.کرست تمام سینه
کرست تمام سینه کل قسمت سینه رو میپوشونه و از سینهها، کمر و باسن پشتیبانی و فرمدهی میکنه. این مدل کرست برای خانمهایی که میخوان سینههاشون برجستهتر بشه و کمرشون مشخصتر بشه، مناسبه مثل تاپلکسهای کاپدار (بوستیه).
بوستیه، راهحلی ایدهآل برا فرمدهی و ثابت نگه داشتن سینه هاست. بوستیهها با داشتن کاپهای داخلی و طراحی خاصشون، سینه هاتون رو فرم میدن و سرجای خودشون ثابت نگه می دارن. به طبع این ویژگی، برا خانمهایی که سینههای بزرگ دارن، خیلی مهمه.
6. کرست زیر سینه
همونطور که از اسمش معلومه، کرست زیر سینه درست زیر سینهها قرار میگیره و تا کمر ادامه داره. این مدل از کرست از کمر و باسن پشتیبانی میکنه و فرمشون رو درست میکنه، در حالی که به سینهها هیچ فشاری نمیاره. این نوع کرست برای خانمهایی که میخوان یه فرم بدن صاف و ساعت شنی داشته باشن و نیازی به سفت نگه داشتن سینهها ندارن، عالیه.همینطور کرست زیر سینه یه گزینه عالی برای کساییه که تازه میخوان با کرست آشنا بشن. این مدل از زیر سینه شروع میشه و تا بالای لگن میاد و چون بندهای جورابی داره، پوشیدنش خیلی راحته. کرست زیر سینه نه تنها کمرتو باریکتر نشون میده، بلکه مثل یه لباس زیر حمایتی هم عمل میکنه. البته یادت باشه که برای اینکه سینههات بهتر جا بیفتن، بهتره باهاش سوتین هم بپوشی.
7. کرست واسپی (کرست گنی)
واسپی یه نوع کرست کوتاهتره که مخصوصاً برای لاغر نشان دادن کمر طراحی شده. این مدل برای خانمهایی که میخوان کمرشون رو بیشتر مشخص کنن و یه فرم بدن ساعت شنیتر داشته باشن، عالیه.کرست های وسپی یا گنی یه فشار ملایمی روی ناحیه کمر ایجاد می کنن که این خودش به کاهش دور کمر و بهبود فرم بدن کمک میکنه. این کرست ها معمولاً بدون یقه هستن و با یه کمربند پهن بسته میشن. وسپیها علاوه بر تأثیر روی اندام، میتوانن به عنوان یک لباس زیر برا لباسهای مجلسی استفاده بشن.
8. کرست کمربندی
کرست کمربندی یه نوع کرست کوتاهتر از واسپی هست که برای لاغر کردن شدید کمر طراحی شده. این مدل برای خانمهایی که میخوان کمرشون رو خیلی باریک کنن و شکمشون رو صاف کنن، مناسبه. این نوع کرست زیرسینه تو قسمت جلو و پشت، بلندتر از کنارهها طراحی شده.
9.کرست گن کمری
این نوع تاپلکس بیشتر برای فرم دهی بدن استفاده میشه. کرست گن کمری یه نوع لباس زیره که برای فشرده کردن ناحیه کمر و شکم طراحی شده و باعث میشه باریکتر به نظر برسین. استفاده از کرست گن کمری باعث میشه شکم و کمرتون فشرده بشه، کمتر غذا بخورین و در نتیجه وزن کم کنین. همچنین باعث میشه بهتر بشینین و صاف بایستین، کمردردتون کمتر بشه و در کل ظاهرتون بهتر بشه.
انواع کرست: براساس سبکهای مختلف
علاوه بر تفاوت در طول، شکل و دوره تاریخی، میتونیم بر اساس سبکهای مختلف کرست ها هم دستهبندی داشته باشیم.
- کرست دامنی
- کرست های بند دار
- کرست روبانی
10. کرست دامنی
کرست دامنی که توسط کریستین دیور در دهه 1940 معرفی شد، سه آیتم مختلف رو با هم ترکیب میکنه: یه تاپلکس کاپدار (بوستیه)، یه کرست کمربندی و یه گارتر (گارتر یه نوع لباس زیری هس که به شکل نوار هست و روی ران پا یا پایین جوراب زنانه بسته میشه). این ترکیب به فرم دادن کمر، سینه و باسن کمک میکنه و یه فرم بدن جذاب ایجاد میکنه.
11.کرست های بند دار
کرست های بند دار با استفاده از بندهای محکمی بسته میشن که به شکل ضربدری یا موازی روی هم قرار میگیرن. این روش بستن باعث میشه فشار به طور یکنواخت روی بدن پخش بشه و فرم بدن رو به شکل دلخواه تغییر بده.
12. کرست روبانی
کرست روبانی که به عنوان کرست امروزی هم شناخته میشه، از پارچههای سبک یا نوارهای پارچهای ساخته شده و میشه هر روز بدون اینکه فشار زیادی به بدن وارد کنه، ازش استفاده کرد.
انواع کرست: براساس شکلهای مختلف
هدف اصلی کرست ها اینه که به بدن یه فرم زیبا و مشخص بدن و فرم طبیعی بدن رو زیباتر کنن. فرمی که انتخاب میکنین، نقش مهمی تو رسیدن به هدفتون داره و طبیعتا باید با سلیقه و استایلتون سازگار باشه.
- کرست ساعت شنی
- کرست فنجانی
- کرست مخروطی
13.کرست ساعت شنی
همونطور که از اسمش مشخصه، این فرم بدن شبیه ساعت شنی میشه؛ یعنی کمر رو باریک میکنه و قسمت سینه و باسن رو برجستهتر نشون میده.
این فرم برای همه، چه تازه کارها چه کسایی که مدتهاست از کرست کمربندی استفاده میکنن، مناسبه چون فرم طبیعی بدن خانمها رو زیباتر میکنه، کمر رو مشخصتر میکنه و در عین حال باعث میشه سینه و باسن گرد و خوش فرم بمونن. بلندی این کرست ها تا روی باسن میاد.
14.کرست های فنجانی
اگه میخواین کمرتون باریکتر بشه و یه فرم قوسدار دور قفسه سینهتون ایجاد بشه، بدون اینکه به دندههاتون فشار بیاد، کرست های فنجانی بهترین گزینه هستن. این فرم برای کسایی که میخوان کمرشون مشخصتر بشه و در عین حال کمترین فشار به قسمت جلو و پهلوهای دندههاشون وارد بشه، مناسبه.
15. کرست مخروطی
کرست مخروطی از لبه بالایی کرست به سمت کمر به صورت مستقیم باریک میشه، شبیه به شکل بستنی قیفی. این فرم در گذشته وقتی که از کرست ها برای صاف کردن، لاغر کردن و کوچک کردن کل بدن استفاده میشده، محبوب تر بوده. با اینکه این فرم باعث میشه کمر باریکتر بشه، اما نسبت به فرم ساعت شنی، انحنای کمتری ایجاد میکنه و ممکنه برای خانمهایی که بدن پرتری دارن، باعث ناراحتی تو ناحیه دندههاشون بشه.
کدام مدل کرست راحتتره؟
معمولاً راحتترین مدلهای کرست، کرست های زیر سینه، کمربندی و کرست های مش هستن. پایین میتونی بعضی از راحتترین مدلهای کرست رو برا نیازهای مختلف ببینی:
-
کرست های زیر سینه: این کرست ها درست زیر سینهها قرار میگیرن و بدون اینکه به سینهها فشار بیارن، به کمر فرم میدن. این مدلها راحت پوشیده میشن و با خیلی از لباسها ست میشن.
-
کرست های کمربندی: این کرست ها کوتاهتر و سبکتر از کرست های معمولی هستن. تمرکز این مدلها روی فرم دادن به کمره و پوشیدنشون راحته و معمولاً از پارچههای نرم و کشسانی ساخته شدن.
-
کرست های مش: این کرست ها از پارچههای تنفسی ساخته شدن و باعث میشه هوا رد و بدل بشه. برای هوای گرم یا زمانی که میخواین مدت طولانی ازش استفاده کنین، عالین. این مدلها هم در انواع زیر سینه و هم تمام سینه موجود هستن.
-
کرست های تمام سینه با استخوانبندی نرم: این کرست ها سینهها و کمر رو میپوشونن. از اونجایی که استخوانبندی نرمتری دارن، سفت نیستن و برای موقعیتهای خاص گزینه راحتی هستن.
هر کدوم از این مدلهای کرست ویژگیهایی دارن که پوشیدنشون رو راحت میکنه، چه برای استفاده روزمره، هوای گرم یا موقعیتهای خاص.
کرست ها از چه چیزی ساخته شدن؟ : پارچه مناسب کرست
کرست های اصل معمولاً از پارچههایی با کشسانی کم مثل پنبه و بروکاد ساخته میشن.
پارچه باید به اندازه کافی محکم باشه تا در برابر کششی که موقع بستن بند ایجاد میشه، مقاومت کنه و در عین حال باید اجازه بده پوستتون نفس بکشه. همچنین باید کیفیت دوخت رو هم چک کنین. در حالت ایدهآل، کرست ها باید دوخت دوبل داشته باشن تا دوام بیشتری داشته باشن و حتی وقتی محکم بسته میشن، محکم بمونن.
بعضی از چیزها رو موقع خرید کرست اصل باید ازشون دوری کرد. سعی کنید برای استخوان بندی و محکم کردنش از فنر استفاده کنین. چوب براحتی میشکنه.
پارچههای کشسان و تزیینات اضافی هم توصیه نمیشن چون به اندازه کافی محکم نیستن که از بدنتون پشتیبانی کنن.
چه مدل کرست هایی برای افرادی که میخوان برای بار اول ازش استفاده کنن مناسبه؟
انواع مختلفی از کرست ها تو بازار وجود داره و اینکه کدوم مدل برای شما خوبه، به نیازها و سلیقه شخصیتون بستگی داره. بعضی از مدلهای کرست برای لاغر کردن کمر طراحی شدن و فشار زیادی وارد میکنن، در حالی که بعضی دیگه فقط جنبه مد دارن و ممکنه فرمدهی و پشتیبانی زیادی نداشته باشن.
عوامل مهمی مثل راحتی، اندازه، جنس پارچه و میزان فشاری که وارد میکنه، باید موقع انتخاب کرست در نظر گرفته بشن. در نهایت، بهترین مدل کرست، مدلیه که به خوبی اندازه بدنتون باشه، راحت باشه و به هدفتون برسه.
چه سایزی از کرست باید بخرم؟
برای اینکه سایز مناسب کرست رو پیدا کنید، باید اندازه دقیق سینه، کمر و باسنتون رو بگیرین. بعد میتونین از جدول سایزبندی که تولیدکننده کرست ارائه داده استفاده کنین تا سایز مناسب رو پیدا کنین.
کرست باید چقدر سفت بسته بشه؟
کرست باید محکم باشه ولی نباید خیلی تنگ باشه. باید بتونین راحت نفس بکشین و دستها و بدنتون رو بدون محدودیت حرکت بدین. یه قانون کلی اینه که باید بتونین یک یا دو انگشتتون رو بین کرست و بدنتون، در قسمت بالا و پایین کرست، جا بدین.
آیا پوشیدن کرست کمر رو لاغر میکنه؟
بله، پوشیدن کرست میتونه به لاغرتر شدن کمر و ایجاد یه فرم ساعت شنی کمک کنه.
زیر کرست چی بپوشم؟
میتونین یه لایه نازک لباس یا یه زیرپوش مخصوص زیر کرست بپوشین. میتونین از یه زیرپوش مخصوص کرست، یه تیشرت نخی نازک یا یه تاپ نازک استفاده کنین. مهمه که از پوشیدن لباسهای ضخیم خودداری کنین چون ممکنه باعث بشه کرست درست روی بدنتون نچسبه.
آیا پوشیدن کرست فرم بدنم رو تغییر میده؟
بله، پوشیدن کرست میتونه به فرم دادن بدنتون و ایجاد یه فرم ساعت شنی کمک کنه.
آیا کرستها چربی شکم رو مخفی میکنن؟
بله، کرستها میتونن به فشرده کردن و صاف کردن ظاهر چربی شکم کمک کنن، اما راه حل دائمی نیستن. رژیم غذایی سالم و ورزش بهترین راهها برای کاهش چربی شکم هستن.
تغییراتی که کرست به فرم بدن ما میده دائمی هستن؟
خیر، تغییرات ایجاد شده توسط کرست دائمی نیستن. در حالی که کرستها میتونن به فرم دادن بدنتون و لاغرتر شدن کمرتون کمک کنن، جایگزینی برای سبک زندگی سالم نیستن. اینکه فقط با پوشیدن کرست به یک فرم بدن ایده ال میرسیم اشتباهه.
چند ساعت باید کرست بپوشم؟
توصیه میشه که ابتدا حداکثر دو تا سه ساعت در روز کرست بپوشین و به تدریج زمان استفاده رو افزایش بدین تا بدنتون عادت کنه. مهمه که به بدنتون گوش بدین و اگه احساس ناراحتی یا درد کردین، استراحت کنین.